Saturday, November 07, 2009

Olimpiada de limba engleza



I'm Manuela Grigoruta and today I attended the English Olimpycs, the school phase.
I want to share with you some thoughts.
It was a pleasant experience because I practiced my English in writing, reading comprehension and grammar.
It was an exam atmosphere and I liked very much the essay topic.
I think such topics should be proposed or presented to those who are in power in our country, because giving a helping hand is a necessity.
I admit that I thought some exercices were a little bit difficult. That's why even if I had progressed lately I realized that I have to study at English harder.
It was a pleasure to give up other activities and to participate in this one.
Thank you!
Have a nice weekend!

Thursday, November 05, 2009

Proiectele Colegiului National Mihai Eminescu, Baia Mare


Colegiul National Mihai Eminescu din Baia Mare, director prof. Marius Craciun, ramane in topul liceelor din Maramures in ceea ce priveste proiectele educationale internationale.

Dupa finalizarea cu succes a proiectului Comenius « O calitate mai buna in educatie cu sprijinul familiei » finalizat cu o conferinta internationala la standarde europene, anul acesta continua activitatile din cadrul proiectului Comenius « Imigrantii, trecut si prezent, Spre o mai buna integrare ? » ( coordonator proiect Mariana Hudrea).
Volumul conferintei este publicat si in format electronic.
Ramona Osan a finalizat si site-ul proiectului dedicat imigratiei Immigrants Past and Present.

Elevul Ionut Sleam lucreaza la filmul Conferintei din mai, care va fi prezentat in cadrul reuniunii de proiect din Seelze, Germania din 1-6 decembrie.

Tot pentru aceasta reuniune elevii Florina Fanea, Petruta Boga, Roxana Serba si Paul Craciun pregatesc un film in care vor fi prezentate mai multe interviuri luate persoanelor din alte tari care au luat decizia sa traiasca in Romania, pentru a vedea modul in care s-au integrat in societatea romaneasca.

Vestea buna pentru acest nou an scolar este obtinerea finantarii pentru un nou proiect Comenius « Conflicting Past – Common Future. A Practical Survival Guide for Young European Citizens” – Trecut conflictual. Ghid practic de supravietuire pentru tinerii cetateni europeni”, proiect coordonat de profesoara Elena Iercosan.

Cele noua institutii partenere ale Colegiului Eminescu in acest proiect sunt:
1. Instituția coordonatoare - 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ (Liceul general nr. 2 Hortiatis), Grecia.
2. Staatliche Fachoberschule und Berufsoberschule Erlangen, Germania
3. Bundeshandelsakademie Amstetten, Austria
4. Istituto di Istruzione Superiore I.T.I. , con sezione associate Liceo Scientifico e Liceo Classico, Italia
5. South Eastern Regional College, Irlanda de Nord
6. Palangos senoji gimnazija, Lituania
7. Gimnazjum Publiczne im. Jana Pawła II w Sobkowie, Polonia
8. Externato de Penafirme, Portugalia
9. IES GUADALPEÑA, Spania
10. İzmir Özel Türk Fen Lisesi, Turcia

In perioada 21 -27 octombrie patru elevi si doua cadre didactice au reprezentat Romania la reuniunea de proiect din Sobkow, Polonia. Acestia au fost: Diana Onea si Sorina Tarbă din clasa a IX-a C , Renata Petz si Alin Manu din clasa a X-a G insotiti de prof. Elena Iercosan, coordonator proiect si prof. Luminit Faur .

Toate reuniunile internationale au o dimensiune complexa atat din punct de vedere emotional cat si sub aspectul stiintific si cultural.

Prin participarea la activitatile proiectelor , finalizate de multe ori in cadrul acestor intalniri , elevii au posinilitatea de a-si dezvolta toate cele opt competente cheie promovate de Uniunea Europeana ( comunicarea in limba materna, comunicarea intr-o limba straina, competente stiintifice, competente culturale, competente civice si interrelationale, competente digitale, a invata sa inveti, competente antreprenoriale).

De aici si sprijinul permanent acordat de conducerea liceului, director Marius Craciun si director adjunct Mirela Ardelean, fata de promovarea acestor proiecte in cadrul Colegiului National Mihai Eminescu.

Iata cateva din gandurile celor patru elevi prezenti la reuniunea de proiect din Polonia care au avut prilejul sa viziteze: Traseul ecologist din Sobkow,Orașul Kielce, Cracovia, Muzeul Auschwitz – Birkenau, Jedrzejow


Prin porţi deschise

Vestea plecării noastre în Polonia a fost cheia ce ne-a deschis porţile spre noi orizonturi, experienţe de neuitat alături de noi prieteni şi cunoştinţe uimitoare.
Nu ne aşteptam ca noi să fim cei patru privilegiaţi care vor reprezenta liceul, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” într-o nouă societate, total diferită de a noastră. Brusc, ne-am simţit foarte importanţi, iar sufletele ne-au fost inundate de sentimente copleşitoare, emoţiile alăturându-se curând: se anunţa primul nostru zbor şi un drum lung, obositor spre destinaţie.
Odata ajunşi in Polonia am fost plăcut surprinşi de tot ce ne înconjura. Cultura şi obiceurile lor erau diferite de ale noastre deşi puteam găsi unele asemănări.În fiecare zi făceam lucruri noi , nici o zi nu era una monotonă, de aceea stilul lor de viaţă ni s-a părut foarte interesant, fiind unul activ.Chiar dacă eram nişte străini pentru ei, oamenii au fost foarte primitori şi deschişi, făcându-ne să ne simţim ca şi acasă.Ospitalitatea şi bunăstarea sunt caracteristici care îi reprezintă.
Încă din prima zi am avut parte de o mulţime de activităţi captivante,timpul trecând foarte repede.Una dintre acestea a fost vizitarea şcolii lor, care deşi este una dintr-o zonă rurală, era modernă, avand numeroase facilitaţi. Am asistat la diverse ore de curs, având posibilitatea de a ne prezenta şcolile şi tăirile, aflând foarte multe lucruri despre miturile, obiceiurile,muzica populară poloneză.
Scopul proiectului nostru, Conflicting Past- Common Future, era analizarea întâmplărilor istorice din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, prin acesta având şansa de a vizita renumitul Auschwitz. Înainte, la şcoală, ne-am prezentat fiecare proiectul despre Holocaustul din cele două ţări, iar noile cunoştinţe despre exterminarea evreilor din lagarele din Polonia ne-au impresionat. Totuşi cea mai marcantă experienţa rămâne vizitarea Lagărului de Concentrare şi Exterminare Auschwitz-Birkenau, unde, am văzut în ce condiţii trăiau şi munceau everii şi alte minorităţi care au fost captive în interiorul acestuia, fiindu-ne prezentate „intstrumentele” şi metodele de exterminare.
Tot în decursul celor 6 zile pe care le-am petrecut în compania colegilor din Polonia, am vizitat oraşul Cracovia şi Palatul Regal din acesta,ne-am plimbat printre clădiri impresionante, cu o arhitetură uluitoare, având parte de privelişti de-o frumusţe rară.
Un alt oraş pe care l-am vizitat a fost Kielce, unde ne-am plimbat pe strada Sienkiewicz care ne-a oferit posibilitatea de a vedea frumoasa si rara arhitectură a clădirilor care mărgineau strada, până în faţa Bisericii Evanghelice, una dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din oraş.Tot aici, ne-a fost prezentată Piaţa artiştilor, unde am admirat originalitatea ideii cu un joc de peste 20 de statui, de circa 2 metri, ce reprezentau soldaţi.
Există fapte, lucruri şi oameni, care nu se uită, deşi uitarea este o lege a firii, dar noi cu siguranţă nu vom uita tot ceea ce am trăit în Polonia. Cunoştiinţele pe care le-am acumulat pe întreaga durată a şederii noastre în această ţară constituie un lucru foarte important, care ne face să ne simţim de-a dreptul norocoşi că am avut această imensă oportunitate.
Diana Onea , Sorina Tarbă , Renata Petz , Alin Manu


Material redactat de Mariana Hudrea, presedinta Comisiei de promovare a proiectelor nationale si internationale, CN Mihai Eminescu Baia Mare, in colaborare cu Elena Iercosan, coordonator proiect si membra a Comisiei.