Sunday, November 09, 2008

Reuniune de proiect in Franta

In perioada 10 -16 noiembrie 2008, la Chambery, Franta, se vor intalni pentru prima reuniune in cadrul proiectului Comenius “Imigrantii: trecut si prezent. Spre o mai buna integrare?”, reprezentantii celor 6 scoli partenere din Franta, Germani, Italia, Romania, Polonia si Turcia. Scopul principal al proiectului este de a studia fenomenul emigratiei de-a lungul secolelor, pentru a intelege mai bine ce se intampla astazi. Fenomenul se va studia nu numai din punct de vedere istoric, politic si sociologic ci si din punct de vedere literar si artistic
Colegiul National Mihai Eminescu din Baia Mare, director prof. Marius Craciun, va fi reprezentat de doi elevi, Adrian Andreica, XI E si Marius Anitas, X C si trei cadre didactice. Cei doi elevi, indrumati de prof. Mariana Hudrea, coordonatoarea proiectului si profesorii de istorie si sociologie, Teodor Marton si Ioan Tiplea, au realizat pentru aceasta reuniune o foarte frumoasa prezentare a Romaniei precum si o statistica care va fi prezentata partenerilor. Astfel ei au constatat ca peste 22 % din elevii colegiului sunt afectati direct de fenomenul emigratiei ( 25 elevi au fost plecati in strainatate dar s-au intors, parintii a 31 elevi sunt in strinatate, 54 elevi au un parinte care lucreaza in strainatate, parintii a 30 elevi au fost plecati dar s-au intors iar 33 dintre elevi au frati sau surori in strainatate).
Fenomenul este insa mult mai complex in alte scoli , in care numarul parintilor plecati este mult mai mare. ( vezi studiile efectuate in ultimii ani). Din discutiile/ dezbaterile purtate cu elevii precum si din observarea fenomenului de catre profesori si diriginti, se constata ca problemele depasesc , de multe ori, capacitatea scolii de a le face fata. In cazul familiilor care ajung la divort, de exemplu, elevii ajung uneori sa neglijeze sau chiar sa nu mai frecventeze scoala.
Un numar mare de profesori de la Colegiul Eminescu de la disciplinele istorie, sociologie, geografie, limbi straine, limba romana, limba latina, arte, au inceput deja sa puna accent pe aeasta tema in predarea la clasa si sa realizeze materiale menite sa-i faca pe elevi sa inteleaga complexitatea fenomenului si impactul in viata reala
In Franta se vor stabili si temele care vor fi prezentate in cadrul Conferintei Internationale din 28-31 mai 2009 , din Baia Mare, conferinta la care vor participa reprezentantii institutiilor din 10 tari europene implicate in proiecte ale educatiei pe tot parcursul vietii. Conferinta, Editia a II-a , va fi dedicata tot Competentelor cheie . Daca in cadrul primei conferinte organizate in mai 2007 accentul s-a pus pe competentele de baza (comunicare in limba materna, comunicare in limbi straine, competente digitale si competente de baza in matematica si tehnologie), de data aceasta accentul se va pune pe competentele transversale (competenta de a invata sa inveti, spirit antreprenorial, competente interpersonale si competente de expresie culturala). Astfel va fi prezentat si el de-al doilea proiect Comenius al Colegiului Eminescu ” Pentru o mai buna calitate in educatie cu sprijinul familiei”, precum si proiectul Grundtvig “Rolul antreprenoriatului in viata femeilor” derulat de Info Project. Conferinta va reuni specialisti in domeniile mai sus mentionate, cadre didactice, elevi si parinti.
Mariana Hudrea Mariana
Coordonator proiect

Saturday, November 08, 2008

Imigrantii: trecut si prezent. Spre o mai buna integrare?


Proiect Comenius- Parteneriate multilaterale
2008-2010

Punctul de plecare al proiectului nostru consta in faptul ca toate tarile participante ( Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania si Turcia) trec prin experienta emigratiei. Unele tari au trait experienta plecarii persoanelor din tara lor , altele a sosirii emigrantilor in tarile lor. Scopul proiectului nostru este de a studia fenomenul , si prin punerea elevilor nostri in contact direct cu o parte dintre actori , sa-i facem sa inteleaga mai bine realitatea si sa-i ajutam sa decida daca ne indreptam spre o integrare intr-un sens mai larg.
In prima faza fiecare scoala va aduna date statistice si informatii referitoare la proprii cetateni care au plecat in strainatate, la fel ca si despre cetatenii care s-au stabilit in tarile lor.
Se vor realiza grafice si texte explicative referitoare la schimbarile aparute.
Vom examina masurile luate de catre guvernele tarilor noastre pentru a controla emigratia si pentru asigurarea integrarii cu succes a celor deja stabiliti in tarile respective.
Vom elabora chestionare pentru a afla cum sunt vazuti emigrantii de catre populatia din fiercare tara.
Elevii vor utiliza aceste chestionare pentru a intervieva parintii si colegii de clasa, se vor trage concluzii si se vor face comparatii.
Fiecare elev participant la proiect va avea sarcina de a sta de vorba cu un emigrant pe care il va intervieva.
Aceste marturii vor fi traduse in limba eng leza si cele mai inetresante vor fi incluse in website-ul proiectului.
Pe parcursul reuniunilor Comenius emigrantii vor fi invitati in scoli si elevii vor dialoga cu ei.

Sunday, November 02, 2008

Halloween Storytelling 2008




Vi s-a întâmplat să vă adunaţi cu prietenii sau familia in jurul unui foc, spunând poveşti de groază? Mie nu, dar azi, în sala festivă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” s-a întâmplat ceva asemănător, doar ca nu a fost vorba de nici un foc.
La ceas de seară a început spectacolul liceului, publicul a fost încântat, amuzat, înfricoşat şi nu în ultimul rând fermecat de poveştile de groază scrise, regizate şi interpretate de elevii claselor a IX-a E (Bilingv Germană), a IX-a F (Bilingv Engleză), a X-a C şi F (Bilingv Engleză), a X-a D (Bilingv Franceză)
Douasprezece grupe au jucat, fiecare in parte, câte o scenetă legată de Halloween, în faţa tuturor claselor de a IX-a şi a X-a bilingv şi a majorităţii profesorilor, fiecare scenetă fiind total unică şi deosebită faţă de cealaltă. Binenţeles, originalitatea le-a fost în final răsplătită cu aplauzele bine-meritate, diplome şi câte ceva de-ale gurii, pentru că debutanţii au fost lihniţi de foame la final.
Desigur, scenetele nu au fost singurul eveniment (deşi a fost cea mai importantă parte a zilei), după-amiaza începând cu o vizită a câtorva mici actori doritori să explice mulţimii de profesori răbdători originile acestei sărbători…să zicem…extravagante. Programul, sub motto-ul Trick or Treat, a fost deschis la ora 13.50 cu prezentări susţinute în limba engleză şi limba română despre semnificaţia sărbătorii de Halloween, Halloween în Irlanda (ţara de origine a sărbătorii), Anglia şi Statele Unite ale Americii. Spectatorii au aflat şi legenda lui Jack O’Lantern şi semnificaţia bostanului de Halloween. Prezentările au fost susţinute de către elevi ai claselor bilingv-engleză 10 C (Bianca Iuhasz, Bianca Papp, Raluca Creţ, Andreea Pop) şi 10 F (Cristina Barbuş, Ştefana Şopco, Ionuţ Dragoş, Alexandru Sas).
Tot atunci s-a realizat şi vernisajul expoziţiilor „Măştile în căutarea feţelor” şi „Jack O’Lantern”. Profesorii şi elevii au avut ocazia de a vota dovleacul cel mai reuşit, iar sarcina lor nu a fost uşoară


Elevii au fost extrem de încântaţi, emoţiile iminente au fost surmontate, iar spectacolul a fost de un real succes.
„Pentru mine a fost o experienţă unică şi nouă, deoarece nu am mai lucrat la acest gen de proiect, nu am mai jucat teatru dar mi sa părut o experienţă deosebita şi aş vrea să o repet oricând. A fost special deoarce m-a apropiat de unii colegi şi a fost amuzană idea cu sceneta in engleză (inclusiv repetiţii şi indicaţii)...În încheiere vreau să spun că mi-a plăcut foarte, foarte mult...şi ..a fost super!” mărturisea Teodora Balc, clasa a 10-a F.

„Ce pot sã zic? În primul rând , mulţumim doamnelor profesoare cã ne-au încurajat şi ne-au susţinut, mulţumim domnilor profesori care ne-au învoit de la ore pentru repetiţii , evenimentul a fost bine organizat, publicul a aplaudat mult, multe dintre scenete au fost reuşite şi mai vrem sã facem astfel de activităţi. Sperãm ca la anu’ sã fie implicate cât mai multe clase şi de ce nu, sã joace şi unii profesori roluri in scenetele noastre.” (Ionuţ Dragoş 10 F)

„După părerea mea, săptămânile de repetiţii şi organizări au dat din plin roade şi sunt foarte mândru că am avut ocazia să particip la un astfel de eveniment alături de cele doua grupe ale clasei X F, cu îndrumarea doamnei profesoare Flavia Costin şi Elena Mihali.” (Alexandru Sas X F)

„Mă bucur foarte mult că am avut ocazia de a demonstra colegilor şi profesorilor talentul elevilor de la acest liceu. Am avut emoţii dar a fost extraordinar! Abia aştept să mai avem asemenea ocazii. Mulţumim şi doamnelor profesoare care ne-au ajutat.” (Bianca Iuhasz X C)

Toate cele 12 poveşti au fost premiate cu diplome, bineinţeles cu titluri înfricoşatoare, dar şi amuzante; The Spookiest Story, The Most Creepy Story, The Darkest Story, The Most Chilling Story, The Most Thrilling Story, The Freekiest Story etc.

Manifestările au fost îndrumate de Catedra de Limba Engleză şi Catedra de Arte, profesorii coordonatori fiind d-na profesoară Elena Mihali, d-na profesoară Flavia Costin, d-na profesoara Simona Dicu (limba engleză) şi d-nul profesor Lucian Pop (Artă plastică).